Чкаловська селищна об’єднана територіальна громада
Харківська область, Чугуївський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Аналіз впливу «Про затвердження Положення про відшкодування втрат від недоотримання коштів за

Дата: 08.06.2017 17:15
Кількість переглядів: 1019

АНАЛІЗ

впливу регуляторного акта проекту рішення Чкаловської селищної ради «Про затвердження Положення про відшкодування втрат від

недоотримання коштів за фактичне використання земельної ділянки на території Чкаловської селищної об’єднаної територіальної громади»

 

Проектом рішення затверджується порядок впорядкування плати                             за користування земельними ділянками на території Чкаловської селищної об’єднаної територіальної громади до часу оформлення документів на право землекористування та їх реєстрації у встановленому Законодавством порядку, яке розроблено на основі Конституції України, Земельного кодексу України, Цивільного кодексу України, Податкового кодексу України, Бюджетного кодексу України, законів України «Про землеустрій», «Про оренду землі», Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Постанови Кабінету Міністрів України  від 19.04.1993 № 284 «Про порядок визначення                               та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам» та інших нормативно-правових актів, що регулюють земельні відносини в Україні.

 

І. Опис проблеми

 

Земельним кодексом України, Податковим кодексом України встановлено, що використання землі в Україні є платним. Об’єктом плати за землю є земельна ділянка, а плата за землю справляється відповідно  до закону у вигляді земельного податку або орендної плати. Через недосконалість земельного законодавства на загальнодержавному рівні оформлення та реєстрація договорів оренди затягуються на досить значний період часу.                         З 2014 року Положення про відшкодування втрат від недоотримання коштів за фактичне використання земельної ділянки вже діяло на території  Чкаловської селищної ради, але після об’єднання: Чкаловської селищної ради                             (смт Чкаловське, селище Дослідне, село Гаврилівка, село Миколаївка,                       село Нова Гнилиця), Іванівської сільської ради (село Іванівка, село Михайлівка, село Степове, село Студенок), Коробочкинської сільської ради (село Коробочкине, село Осиковий Гай), Леб'язької сільської ради (село Леб'яже, село Миколаївка, село Пушкарне, село Таганка) та Базаліївської сільської ради (село Базаліївка), Юрченківської сільської ради (село Юрченкове) в Чкаловську селищну об’єднану територіальну громаду, змін законодавства є потреби прийняти нове Положення яке відповідатиме діючому законодавству та сфера дії поширюватиметься на територію ОТГ.

         Відповідно ст. ст. 6, 631  Цивільного кодексу України  дане  Положення надасть змогу суб’єктам господарювання та фізичним особам  Чкаловської селищної об’єднаної територіальної громади, які використовують земельні ділянки без правовстановлюючих документів, здійснювати оплату за час фактичного використання землі  та до моменту отримання документу який посвідчує право користування нею.

 

ІІ. Обґрунтування прийняття регуляторного акту

 

Суб’єкти господарювання – юридичні та фізичні особи, приватні підприємці, що використовують земельні ділянки для здійснення господарської діяльності, або ж  на підставі цивільно-правових угод (або договорів оренди) набувають майно (чи його частину). Після реєстрації цього майна суб’єкти стають повноправним власником цього майна чи частини, з усіма правами та обов’язками, визначеними чинним законодавством. Зокрема, одним із таких обов’язків є оформлення права користування (чи власності) на земельну ділянку, на якій здійснюється господарська діяльність, або ж розташоване набуте майно, та здійснювати оплату за використання землі. Однак ряд суб’єктів господарювання не дотримуються цього обов’язку,  вважаючи за достатнє бути власником лише майна. В той же час фактично землею користуються. Як наслідок такої ситуації – селищний  бюджет недоотримує значні суми коштів за період фактичного використання землі.

Для виправлення такої ситуації і підготовлено проект регуляторного акта – «Про затвердження Положення про відшкодування втрат від недоотримання коштів за фактичне використання земельної ділянки на території Чкаловської селищної об’єднаної територіальної громади», після впровадження в дію якого суб’єкти будуть зобов’язані дотримуватись норм закону щодо платного використання землі через укладання договорів про відшкодування втрат                   від недоотримання коштів за фактичне використання земельної ділянки.

 

ІІІ. Визначення очікуваних результатів прийняття регуляторного акта

 

Впровадження в дію цього регуляторного акта в першу чергу призведе                 до збільшення надходжень коштів до селищного бюджету. Плата                                за користування землею буде проведена в повному обсязі та за весь період фактичного користування землею – з часу проведення робіт на земельних ділянках, що знаходяться на території Чкаловської селищної об’єднаної територіальної громади, або ж із часу  набуття права на майно чи його частину. А суб’єкти господарювання матимуть стимул для оформлення своїх прав                      на користування землею в найкоротший термін.

 

IV. Альтернативні способи досягнення встановленої мети

 

Альтернативних способів досягти поставленої мети – використовуючи землю, сплачувати за її використання, як того вимагає закон, немає.

 

V. Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей у разі прийняття регуляторного акта

 

Впровадження цього регуляторного акту не потребує додаткових матеріальних та фінансових витрат з державного чи селищного бюджетів. Підготовка договорів про відшкодування втрат від недоотримання коштів                 за фактичне використання землі проводиться безоплатно. Суб’єктам господарювання необхідно буде лише подати копії документів на майно                    та вказати фактичне цільове використання об’єкту та землі.

 

VІ. Оцінка впровадження та виконання вимог регуляторного акта

 

Впровадження цього регуляторного акта в першу чергу призведе                        до наповнення бюджету Чкаловської селищної ради від плати за користування землею, що в свою чергу, дасть можливість розвивати інфраструктуру населених пунктів Чкаловської селищної об’єднаної територіальної громади, тощо.

         Підвищиться рівень фінансової та правової відповідальності суб’єктів господарювання внаслідок вчинення ними будь-яких дій щодо розпорядження та використання майна та землі.

 

VІІ. Оцінка ризику впливу зовнішніх чинників на дію регуляторного акта

 

Впливу будь-яких зовнішніх чинників на дію регуляторного акту                     не очікується.

 

VІІІ. Обґрунтування строку чинності регуляторного акта

 

Постійно, з дня опублікування та до моменту урегулювання даних питань чинним законодавством.

 

ІХ. Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта

 

Відстеження результативності регуляторного акту буде проведено               за такими періодами:

- базове – через 6 місяців після набуття чинності зазначеного регуляторного акту;

- повторне – планується провести через рік після набуття чинності регуляторним актом, за результатами якого можна зробити порівняльний аналіз;

- періодичне – раз на три роки, починаючи з дня виконання заходів                    з повторного відстеження.

 

 

 

 

Секретар селищної ради                                                                    В.О. ПЄНКОВ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь