Чкаловська селищна об’єднана територіальна громада
Харківська область, Чугуївський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ГРУДНЕ ВИГОДУВАННЯ – запорука здоров’я дитини та матері

Дата: 02.08.2019 14:40
Кількість переглядів: 2261

ГРУДНЕ ВИГОДУВАННЯ – 
запорука здоров’я дитини та матері.
 

 З 01 до 07 серпня кожного року в нашій країні, та ще в понад 170 країнах світу, відзначають Всесвітній тиждень грудного вигодування. Цілий тиждень, а не один день, як для більшості міжнародних подій, обрано для того, щоб нагадати про важливість грудного вигодування для немовляти та матері.

 Грудне вигодування виконує важливу біологічну роль – захисну, регуляторну, профілактичну. Материнське молоко - єдиний ідеальний продукт харчування для забезпечення гармонійного розвитку дитини перших 6 місяців життя.  Малюк захищений від анемії, дефіциту кальцію, йоду, важких інфекційних захворювань.

 Виключно грудне вигодовування - це вигодовування грудним молоком, без застосування в раціоні дитини іншої  їжі та/або рідини.

 Грудне вигодовування дитини необхідно починати протягом
першої години після народження і продовжувати до 1 року,а  при можливості і довше.

 Материнське молоко сприяє формуванню власної системи  імунітету у дитини. Завдяки великій кількості антиінфекційних речовин та наявності антитіл до всіх захворювань, якими хворіла мати, материнське молоко можна вважати першим «природним щепленням» малюка. У дітей відбувається правильне формування щелепно-лицевого скелету, в них немає проблем з прикусом. Розвиток «смоктального насоса» в процесі грудного вигодування в більшій мірі визначає становлення апарату артикуляції звуків. У цих дітей  практично немає порушень мовлення.

 Грудне молоко містить не тільки поживні речовини (білки, жири, вуглеводи), біологічно активні компоненти і ферменти, необхідні для їх травлення, а й більше 15 видів гормонів, імуноглобуліну, вітаміни та мікроелементи у співвідношеннях оптимальних для засвоєння, сприяє кращім показникам розумового розвитку.

Переваги грудного вигодовування для здоров'я дитини:

Діти на грудному вигодовуванні рідше хворіють на інфекційні та алергійні хвороби, мають менший ризик розвитку отиту, діареї, синдрому раптової смерті та у старшому віці  бронхіальної астми, ожиріння, мають кращі показники розумового розвитку.

Переваги грудного вигодовування для здоров'я матері:

Жінка, яка  годує дитину груддю має менший ризик захворіти на злоякісні хвороби (рак молочної залози та яєчників), діабуту 2 типу.

В домашніх умовах, як і в пологовому будинку матері рекомендувано дотримуватись вільного вигодування. Вигодовування "за вимогою дитини", тобто такого годування,  при якому дитина сама визначає кількість та тривалість   годувань залежно від індивідуальної потреби (без обмеження з боку матері). Просте правило для встановлення частоти годувань - годувати, коли дитина зголодніє: дитина повертає  голову до матері, смокче свою руку. Плач дитини не завжди та не лише є ознакою голоду.

У віці 6 місяців необхідно ввести прикорм з особливою увагою до забезпечення потреб дитини у залізі і разом з тим  продовжувати вигодовувати грудне вигодовування.

Основні правила успішного годування:

- дитина має захоплювати не лише сосок, а всю ореолу;
- перевірте вуздечку немовлятка (у разі проблем – це легко виправити);
- годуйте на вимогу дитини, не рідше ніж раз в 2 години;
- спільний сон та слінг – супутники успішного г
рудного вигодування, хоча й не обов’язкові умови;
- відмовтеся від пляшок і дурників;
- не масажуйте груди, не "загартовуйте" соски, це дурні міфи, які можуть нашкодити;
- носіть зручну білизну для годування, спіть без бюстгальтера;
- прикорм (вода теж) лише після 6 місяців за ознак готовності дитини пробувати їжу;
- мама має отримувати максимум позитивних емоцій і відпочивати.

ХАРЧУВАННЯ

Попри поширену думку, що при грудному вигодуванні треба дотримуватися суворої дієти, – це неправда. При грудному годуванні жінці можна вживати звичайну здорову їжу. Включно з шоколадом, кавою та свіжими фруктами.

Вважається, що строга дієта мами допоможе дитині з коліками. Однак коліки – це розвиток нервової системи і до харчування це не має жодного відношення. Якщо ж ідеться про гази, то це індивідуально в кожного немовлятка. Лише окремі продукти можуть викликати в дитини дискомфорт, а може й не буде жодних. Тут просто треба мати міру і спостерігати.

Ще одна причина порад жити мамі святим духом – алергії. Алергія теж справа індивідуальна. Тут знову ж таки треба спостерігати. А ще часто алергію плутають з акне новонароджених (висипка у перші місяці дитини, викликана материнськими гормонами).

Тож годуючи жінки можуть і мають харчуватися смачно і різноманітно. Тим більше смачна їжа сприяє позитивним емоціям, які (як ми вже з’ясували) необхідні для грудного вигодування. Щодо пиття. Не треба пити 3 літри узвару, як часто радить старше покоління. Жінки, які годують, мають пити, як і всі решта, з розрахунку 30 мл води на 1 кг ваги в добу. Коров’яче та козяче молоко також нічим не допоможуть, хіба викличуть дискомфорт в мами, адже важко перетравлюються. А лактаційні чаї – звичайний маркетинг.

Грудне вигодовування псує фігуру

Ні. Кожне грудне годування – це втрати калорій. Тож якраз навпаки грудне годування може допомогти позбавитися зайвої ваги після вагітності. До речі, під час грудного вигодування можна займатися спортом. Розповіді, що через тренування зникне молоко, не зовсім правдиві. Головне мати міру і займатися у зручній білизні. Ну і, звісно ж, не починати займатися, поки повністю не відновиться організм: 6 тижнів – і можна приступати до легких вправ, 6 місяців – до звичних фізичних навантажень. Якщо, звісно, немає протипоказань.

Грудне вигодування може зіпсувати форму грудей? Так, таке може трапитися. Але через різке і неправильне припинення грудного вигодування. Якщо жінка поступово припиняє годувати грудьми, без допомоги ліків (це вкрай небезпечно), груди відновляться за певний час і будуть виглядати, як до народження дитини. Головне – стежити за своєю вагою. Адже різкі втрата чи набір ваги значно небезпечніші для вигляду грудей.

А от відмова взагалі годувати дитину грудьми якраз може негативно вплинути на вигляд грудей… До речі, за статистикою, жінки, які годують, значно рідше страждають від раку молочних залоз.

Годувати після року – шкідливо

Поширений міф, що годувати дитину треба лише до того часу, поки вона не почне їсти дорослу їжу. Або максимум до року. Потім молоко, начебто, не корисне, і дитина може занадто прив’язатися до мами. Так от, ця думка абсолютна необґрунтована. За даними МОЗ, ВООЗ та ЮНІСЕФ, грудне вигодовування має тривати до 2 і більше років. Звісно, межу встановлює кожна жінка сама, адже це її тіло. Але тим не менше, годування після року корисне і потрібне дитині. Адже грудне вигодування – це не лише спосіб харчування для немовлятка, це відчуття захисту, спілкування з мамою.

Протягом перших 1000 днів життя дитини харчування — не лише їжа, а спосіб життя. Поживні речовини, які вони отримують, не тільки втамовують голод, а й можуть впливати на те, яким чином дитина розвивається, росте і навчається впродовж всього життя.

Останніми роками переваги грудного вигодовування протягом цієї тисячі днів — від зачаття до другого дня народження, — особливо помітні з огляду на їх позитивний вплив на здоров'я дитини, який проявляється і у дорослому житті. Саме тому Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців після народження, а також його поєднання з харчовими додатками аж до виповнення двох років, аби забезпечити здорове зростання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь