Чкаловська селищна об’єднана територіальна громада
Харківська область, Чугуївський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сімейні форми виховання

Дата: 11.08.2020 10:02
Кількість переглядів: 619

Фото без опису

Сімейні форми виховання

 

       Найбільшою цінністю кожної країни, кожної нації є діти – їх майбутнє. Одним із найблагородніших вчинків людей є захист і виховання дітей, які з будь-яких причин залишилися без батьківського піклування.

Згідно із законодавством, в Україні передбачено такі форми влаштування дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: усиновлення, встановлення опіки та піклування, передача дитини до прийомної сім’ї,  дитячого будинку сімейного типу.

       Усиновлення – прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах  дочки  чи  сина,  що  здійснене  на підставі рішення суду. Усиновлення дитини проводиться в  її  інтересах  для  забезпечення стабільних і гармонійних умов її життя.

        При усиновленні дитини родині виплачується державна соціальна допомога, як при народженні дитини.

       Встановлення опіки та піклування – це влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, у сім’ї, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів. Опікуни (піклувальники) є законними представниками інтересів дитини без спеціальних на те повноважень. До їх обов’язків належить виховання дитини, піклування про її здоров’я, фізичний, психічний, духовний розвиток, забезпечення одержання дитиною повної загальної середньої освіти, здійснення повного медичного обстеження підопічного двічі на рік.

   З1 липня 2020 року опікунам/піклувальникам збільшено щомісячну державну соціальну допомогу з 2 до 2,5 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку.

       Прийомна сім’я - це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей–сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.             

       Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім'я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, в яку влаштовуються на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних дітей.  

        Діти перебувають у прийомній сім’ї та дитячому будинку сімейного типу до досягнення ними 18-річного віку, а у разі продовження ними навчання - до його закінчення, але не пізніше досягнення 23-х років.

       Розмір щомісячної державної допомоги на прийомних дітей та дітей-вихованців становить 2,5 прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку. Прийомним батькам та батькам вихователям виплачується грошове забезпечення за надання соціальних послуг – 100% прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину.

       Наразі у Чугуївському районі створено та функціонує 9 прийомних сімей, в них виховується 13 прийомних дітей та 5 дитячих будинків сімейного типу, в них виховується 40 дітей – вихованців.

       З метою збереження права дитини на виховання у сім'ї, у Чугуївському районі з 2017 року діє послуга патронату над дитиною.

       Патронат над дитиноюце комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини  на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Оптимальний термін перебування дитини в патронатній сім’ї становить 3 місяці.

        Державна соціальна допомога на дитину щомісячно складає 2,5 прожиткових мінімуми. Грошове забезпечення патронатного виховання складає 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.

       Наразі на первинному обліку служби у справах дітей райдержадміністрації перебуває 107 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

        За більш детальною інформацією щодо сімейних форм виховання звертайтеся до Чугуївського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та служби у справах дітей райдержадміністрації за адресою: м. Чугуїв, вул. Червономанєжна, буд. 32/1 або за тел. 2-23-75, 2-27-35.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь