Чкаловська селищна об’єднана територіальна громада
Харківська область, Чугуївський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Хвороба Лайма -що потрібно знати?

Дата: 16.04.2024 14:04
Кількість переглядів: 27

Навесні із настанням тепла активізуються іксодові кліщі. Вони можуть переносити збудників небезпечних захворювань людини і тварин, зокрема, кліщового енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма), що уражають центральну нервову і серцево-судинну системи, опорно-руховий апарат та призводить до тривалої непрацездатності і інвалідності.

Фото без опису

На Харківщині в 2023 році зареєстровано 195 випадків хвороби Лайма.

За 3 місяці 2024 році зареєстровано 17 випадків хвороби Лайма проти 16 випадків у 2023 році за аналогічний період.

Хвороба Лайма (також відома як системний кліщовий бореліоз, Лайм-бореліоз, бореліоз) – інфекційне, природно-вогнищеве, трансмісивне захворювання, для якого характерними є ураження нервової системи, серця та опорно-рухового апарату.

Хвороба відноситься до групи бактеріальних зоонозів та спричинена бореліями (Вorrelia burgdorferi, В. garinii і В. afzelii), які потрапляють в організм людини, як правило, при укусі іксодового кліща або при потраплянні випорожнень кліща на шкіру та наступною їх контамінацією. 

Для хвороби Лайма характерна певна сезонність. Основний період спалаху хвороби – з травня по жовтень, коли збільшене проведення часу на природі, підвищена сезонна активність кліщів (найбільша активність з квітня по червень та з серпня по жовтень).

Зараження відбувається:

Трансмісивним шляхом при укусі кліща.

Зазвичай, достатньо аби кліщ був прикріплений до шкіри на 36-48 год, аби передати бактерії.

Контамінація.

При попаданні випорожнень кліща на шкіру, з наступним їх втиранням при розчісуваннях. У разі розриву кліща, при неправильному його видаленні, збудник може потрапити в рану. Можливе зараження при вживанні сирого козиного або коров’ячого молока інфікованих тварин.

Інкубаційний період триває від 2 до 30 днів.

Симптоми, за наявності яких необхідно терміново звернутися до лікаря:

Гарячка, головний біль, втома, характерний шкірний висип, так звана ізольована мігруюча еритема.

 Клініка

Стадія 1: Ранні ознаки

Початкові симптоми характерні для синдрому інтоксикації (нудота, біль у м’язах та суглобах, гарячка, втома, сонливість, головний біль). Одним з найтиповіших симптомів є ураження шкіри, а саме характерна для хвороби Лайма мігруюча еритема. Мігруюча еритема – це висип, який часто з’являється на ранній стадії, на 3-30 день після розвитку інфекції.

Висип виникає у 70-80 % людей на хворобу Лайма. Зазвичай починається як невелика червона ділянка, яка розширюється протягом кількох днів, в кінцевому підсумку досягає діаметра 30 см, іноді до 60 см і більше, можливий синюшний відтінок.

Краї висипу можуть бути злегка піднятими, еритема може втратити свій колір в центрі, надаючи їй вигляд “бичачого ока”, зазвичай починається на місці укусу кліща, хоча може з’явитися в інших місцях. Залежно від тону шкіри людини, висип може бути не дуже помітним, а може і зовсім не виникати.

Стадія 2: Пізні симптоми

Інші симптоми можуть з’явитися навіть через декілька місяців після укусу кліща.

Вони включають: головний біль; ригідність м’язів потилиці; додатковий висип; лицьовий параліч втрата м’язового тонусу з однієї або обох сторін обличчя; артрит і набряк у суглобах; біль у м’язах, сухожиллях і кістках; оніміння або поколювання в руках або ногах; прискорене серцебиття.

У близько 60 % людей, які не отримують лікування від захворювання, виникають повторні епізоди артриту з сильним набряком, особливо у великих суглобах.

Рекомендації щодо попередження укусів кліщів

  • прикривайте шкіру під час прогулянок особливо у лісопаркових зонах;

  • використовуйте репелент від комах на одязі та шкірі;

  • одягайте світлий одяг, щоб кліщів було легше побачити та видалити;

  • виходячи з лісу або парку необхідно добре оглянути себе на наявність кліщів на одязі або шкірі.

Як виявити і видалити кліща?

       Попередньо, на 30-60 хв накрити кліща ватою, змоченою будь-якою олією.   Візьміть кліща якомога ближче до шкіри. Пінцетом необхідно захопити голову кліща біля краю хоботка. Повільно потягніть вгору, обережно, щоб не стиснути чи не розчавити кліща. Використовуйте пінцет з тонкими кінчиками або інструмент для видалення кліщів. Утилізуйте його, коли ви його видалили. Очистіть місце укусу антисептиком або водою з милом.

Лікування.

В разі укусу кліщем бажано якнайшвидше звернутися в інфекційне відділення. Виявлення хвороби за ранніми клінічними проявами відіграє важливу роль в подальшому лікуванні та одужанні. В основі лікування та запобіганні тяжких ускладнень лежить застосування раціональної антибіотикотерапії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь