ХОЛЕРА
Холера — це небезпечне захворювання, яке може спричиняти важку гостру водянисту діарею зі зневодненням.
Людина може захворіти на холеру після вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrio cholerae.
Холера вражає як дітей, так і дорослих і може призвести до смерті протягом декількох годин, якщо її не лікувати. Однак, у багатьох людей захворювання минає безсимптомно або з легкими чи помірними симптомами.
Протягом 2022-2023рр. захворюваності на холеру у Чугуївському районі не реєструвалося.
Фахівцями Чугуївської філії ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ» з 01.06.202р. розпочато мікробіологічний моніторинг води відкритих водоймищ на холеру.
Основні симптоми холери:
- діарея, яка виникає раптово;
- випорожнення дуже рідкі, можуть мати білий колір і нагадувати «рисовий відвар»;
- можуть бути нудота і блювання;
- можуть виникати судоми в м’язах, найчастіше — у литках;
- ознаки зневоднення, зокрема запалі очі, посиніння губ і вух;
- зниження температури тіла;
- зниження еластичності шкіри, наприклад, зморшка шкіри після пощипування на тильній поверхні передпліччя або кисті руки розпрямляється повільно.
Зазвичай, симптоми з’являються від 12 годин до 5 днів після вживання зараженої їжі або води.
Щоб не захворіти на холеру:
- обов’язково використовуйте чисту та безпечну воду для пиття і приготування їжі.
- ретельно готуйте й безпечно зберігайте їжу.
- часто мийте руки чистою водою з милом, коли повертаєтеся додому, після туалету й під час приготування їжі.
5 кроків до безпечної води
Перевірте наявність ознак того, що ваша вода може бути небезпечною:
- чи виглядає вона каламутною/брудною?
-чи має незвичайний запах/смак?
-чи повідомляли органи місцевої влади про можливу небезпеку води?
Використовуйте бутильовану воду, якщо це можливо.
Відфільтруйте воду, якщо вона виглядає брудною/каламутною: використовуйте фільтр для води, чисту тканину, паперовий рушник або фільтр для кави. Або ж, дайте воді відстоятися в посудині і злийте чисту воду.
Дезінфікуйте воду:
Кип’ятіння води — найефективніший спосіб знищити мікроби і зробити її придатною для пиття.
Кип’ятіть воду до утворення бульбашок на поверхні.
Використовуйте кип’ячену воду для пиття, чищення зубів, очищення ран і приготування їжі.
Дайте воді постояти принаймні 30 хвилин, перш ніж пити її.
Зберігайте питну воду безпечно в чистій, щільно закритій тарі, щоб уникнути повторного забруднення.
5 кроків до безпечної їжі:
- підтримуйте чистоту;
- відокремлюйте сиру їжу від готової;
- ретельно проводьте термічне оброблення їжі;
- зберігайте їжу правильно;
- вживайте свіжі вимиті продукти.
Профілактика холери
Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:
- не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;
- не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
- дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
- використовуйте чисту воду;
- мийте овочі і фрукти перед вживанням;
- ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.