«Щодо внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23.07.2002 №280 «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обсл
Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області звертає увагу, що 01.10.2024 року набирає чинності наказ МОЗ України від 08.11.2023 №1925 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23.07.2002 №280 «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб».
В документі оновлені вимоги до організації й проведення профілактичних медичних оглядів працівників деяких професій, зокрема внесені зміни:
- у переліку виробництв, професій та організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені не вакциновані особи або особи, хворі на визначені інфекційні хвороби;
- у переліку інфекційних хвороб, носійство або захворювання на які є підставою для недопуску до виконання професійних обов’язків. Документ розширили інфекційними хворобами, що можуть викликати надзвичайні ситуації в системі громадського здоров’я, а натомість виключили такі, що не передаються від людини до людини;
- у переліку необхідних обстежень для проведення обов’язкових медичних оглядів, доповнили:
*обов’язковими лабораторними обстеженнями - загальний аналіз крові і сечі, глюкоза крові,
*інструментальними обстеженнями – вимірювання артеріального тиску та ЕКГ,
* фізикальними обстеженнями;
- до необхідних лікарів-спеціалістів додали лікаря-психіатра;
- флюорографія або рентгенологічне обстеження органів грудної клітини буде проводитися виключно за наявності факторів ризику наявності у працівника туберкульозної інфекції – після проходження анкетування;
- бактеріологічні дослідження («кишкова група» і «мазок на стафілокок») стануть обов’язковими лише для працівників, які безпосередньо пов’язані з виготовленням та реалізацією продуктів харчування.
Якщо робота працівника передбачає ризик інфікуватися при виконанні професійних обов’язків та/або інфікувати інших і проти зазначених інфекційних хвороб існує вакцинація, такий працівник не допускатиметься до роботи без щеплень.