23,9% українців цікавляться складом продуктів, які споживають: представлено результати дослідження щодо факторів розвитку неінфекційних захворювань

Дата: 14.10.2024 14:38
Кількість переглядів: 67

23,9% українців цікавляться складом продуктів, які споживають: представлено результати дослідження щодо факторів розвитку неінфекційних захворювань

23,9% українців цікавляться складом продуктів, які споживають: представлено результати дослідження щодо факторів розвитку неінфекційних захворювань

21 серпня Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) представив результати дослідження серед населення України щодо факторів розвитку неінфекційних захворювань (НІЗ) . Його провели у співпраці з Центром з контролю та профілактики захворювань США (CDC). 

Дослідження проводили за допомогою методу комп'ютерного телефонного інтерв'ю (CATI) серед дорослого населення України з жовтня по листопад 2023 року. Воно охопило всі регіони, окрім тимчасово окупованих територій, та допомогло зібрати дані про: 

  • ставлення населення до маркування харчових продуктів; 
  • ставлення населення до власного здоров’я;
  • фактори ризику НІЗ:  вживання алкоголю, фізичну активність, харчові звички. 

Маркування харчових продуктів перед купівлею завжди або часто читають близько 23,9% респондентів — продемонструвало опитування. 

«Водночас молодші люди, віком 18-29 років, більш схильні до купівлі менш корисних продуктів, навіть після ознайомлення з маркуванням перед покупкою, якщо порівнювати із представниками старших вікових груп», – зазначає Олена Запорожська, завідувачка відділу профілактики неінфекційних хвороб ЦГЗ.

Дослідження вказує на те, що після ознайомлення з маркуванням понад 70% опитаних змінюють думку щодо купівлі продуктів з високим вмістом цукру, жиру або солі: або зовсім відмовляються від купівлі, або купують їх менше чи рідше.

Фото без опису

Вплив інформації про вміст цукру, жиру та солі на рішення про покупку, % серед дорослого населення України у віковому розрізі

Також було досліджено ставлення населення до контролю за власним артеріальним тиском.

76,8% опитаних коли-небудь вимірювали свій кров’яний тиск самостійно. Серед тих, кому артеріальний тиск вимірював лікар/медичний працівник, підвищений кров’яний тиск (артеріальну гіпертензію - АГ) було діагностовано у 52,7%. Водночас 21,1% респондентів, яким діагностували АГ, приймають ліки регулярно, 23,5% - ситуативно, а 55,4% - взагалі не приймають.

Фото без опису

Частота прийому призначених антигіпертензивних препаратів, % серед дорослого населення України у статевому розрізі

З-поміж інших ключових результатів: 

  • загальний відсоток достатньо фізично активних українців становить 83,4%;
  • 87,9% населення споживають менше ніж п'ять порцій фруктів та овочів (400 гр.) на день, а 0,2% не вживають фрукти й овочі взагалі; 
  • 30,4% усіх респондентів щодня споживають продукти з високим вмістом цукру.

З повним звітом дослідження, який підготовлено фахівцями ЦГЗ, можна ознайомитися за посиланням

Висновки 

Неінфекційні захворювання не лише погіршують якість життя населення, але й створюють значне навантаження на систему охорони здоров’я та значною мірою визначають структуру смертності. Дослідження надає розуміння факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань і стане цінним інструментом для фахівців у галузі громадського здоров’я.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь