Що треба знати про вітамін С?

Дата: 07.04.2025 14:47
Кількість переглядів: 27

Вітамін С (аскорбінова кислота) –  є одним з найвідоміших вітамінів, про який знають навіть діти.

Для людей вітамін С – життєво необхідна поживна речовина. Він є антиоксидантом, захищає серцево-судинну систему, бере участь в утворенні колагену, покращує засвоєння заліза та сприяє посиленню опору імунної системи інфекціям. При  його дефіциті  у людини можуть виникати  кровоточивість або набряк ясен, повільне загоєння ран на шкірі та слизових оболонках, залізодефіцитна анемія та інші хвороби. На жаль, людський організм вітамін С не синтезує, тому найкращий спосіб  його отримання – через продукти харчування.

  • Найбільше вітаміну   С  міститься  в  овочах,  фруктах та  ягодах.  Лідерами за кількістю  вітаміну С  є ягодишипшина, чорна смородина, обліпиха. Багато його  в овочах та зелені (солодкий перець, броколі, брюссельська капуста, шпинат, укріп та петрушка).

  • Рекомендована добова норма вітаміну С  90 мг для чоловіків  та 75  мг  для жінок.

  • Термічна обробка руйнує вітамін С. Він є водорозчинним, надто чутливим до тепла  та  світла, тому легко і швидко розкладається під час приготування їжі. Наприклад, кип’ятіння  може  знижувати вміст вітаміну  С до 50%,  тому варто краще обрати приготування  страв на пару.А ще кращевживати  фрукти  та  овочі сирими.

  • Заморожуйте плоди правильно. Це гарантує зберігання великої частини  вітамінів і мінералів. Краще заморожувати плоди одразу після збору врожаю.

  • Пам’ятайте, що   розморожувати такі продукти можна лише один раз. У разі повторного заморожування втрачається більшість поживних речовин, серед яких  і вітамін С. Якщо ви самостійно заморожуєте фрукти, овочі, ягоди та зелень, то використовуйте правило “швидко-повільно”. Тобто, швидко заморожуйте у морозильній камері та повільно розморожуйте, наприклад, в холодильнику. Тим самим ви збережете більше смаку і вологи в продукті та досягнете максимально корисного ефекту для здоров’я.

  • Не забувайте про те, що  протягом дня ви повинні з’їдати близько 400-600 г овочів та фруктів. Це ключ до здорового харчування та підтримки здоров’я організму.

 

Джерело:  ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ» https://kh.cdc.gov.ua/news/shho-treba-znaty-pro-vitamin-s/ 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь